Att underhålla ett bord av ek

Att underhålla ett bord av ek

Vi får ofta frågan om hur ofta vi tar hand om vårt soffbord av massivt ek. Svaret är att det beror på flera faktorer. Det har hänt att vi råkar få ett märke eller liknande på bordet och då kommer vi slipa och olja in det tidigare än planerat. I andra fall så brukar vi försöka slipa och olja in det ungefär 1-2 gånger per år. Det är en process som tillför mycket värde. Bordet blir riktigt fint och arbetet är rogivande och härligt. Passar perfekt att göra på altanen eller balkongen!

Vi använder olja för ädelträ. Vi har provat flera olika och kan säga att vi (hittills) alltid varit nöjda.

Att slipa och olja in ek

Att slipa och olja in ek

Detta är ett soffbord som är hemmabyggt av massivt ek och fyra ben. Bordet är rektangulärt och är kapat från en större ekskiva. Vi slipade bordet för hand, med slipkloss och sandpapper. Mycket jobb i början för att få till rätt vinkel och böj på kanterna och hörnen.

Visa hela inlägget
Från lack till olja på ekskiva

Från lack till olja på ekskiva

För att olja in en bänkskiva (ek i detta fallet) som tidigare har varit lackad så kan vi rekommendera ett finare sandpapper (180~) och slipa lite mer än vanligt. Tar man för grovt sandpapper så river man för djupt innan allt lack hunnit slipas bort. Vi upplevde att det gick lätt att slipa bort både lackrester och smuts (från lite för många år tillbaks) med 180-papper direkt.

Visa hela inlägget
Att göra en skärbräda del 7

Att göra en skärbräda del 7

När det kommer till hörn och kanter är det fritt val. Någon typ av kant eller vinkel kan behövas, annars blir kanterna väldigt sköra och kan vara irriterande vassa i början. Rundade kanter är enklast men vi valde att slipa de i 45-graders vinklar. Väldigt, väldigt liten kant dock. Men nog för att skydda de och hjälpan oljan in. När det är dags för olja så välj en livsmedelskyddad! Köksbänksolja …

Visa hela inlägget
Göra en skärbräda del 4

Göra en skärbräda del 4

Eftersom detta projektet använder sig av en skiva som agerade bord i sitt förra liv så fanns det flera skruvhål undertill. Om man inte är så noga med att kunna använda bägge sidorna så kan man enkelt fylla dessa och behandla. De går att fylla med lite trälim ihop blandat med fint sågspån eller om man hittar någon träbit som passar. Så länge det är mer trä än vad som behövs så går det alltid att sl…

Visa hela inlägget
Ytliga skador och missfärgningar på bänkskiva

Ytliga skador och missfärgningar på bänkskiva

Om defekterna är av mer ytlig karaktär, alltså inga hål eller repor, så finns det andra sätt att lösa det på. Denna missfärgningen lyckades vi inte slipa bort. Den satt alltså lite djupare än vad vi trodde. Vi hade behövt slipa bort för mycket material för att bli av med den. Istället ska vi använda oss av en träpenna. Det är lite som en tusch- eller markeringspenna som är ’trä-färgad’. Vad trä-…

Visa hela inlägget
Laga skada på bänkskiva

Laga skada på bänkskiva

Köksbänkskivor är utsatta och mycket kan hända under en skivas livstid. För att laga skador på bänkskivor behöver man väga för- och nackdelar med de olika sätten. I detta fallet är skadan ganska stor men väldigt ’grund’. Detta hålet lagas bäst med ett tunt lager trä-spackel som slipas försiktigt och sedan behandlas med samma medel som resten av skivan, i vårt fall: olja.

Visa hela inlägget