Att göra en skärbräda del 10
Ett bra tips när det kommer till storlek är att ta hänsyn till din diskho. Det kan vara rätt praktiskt att kunna få ner någon ände/sida av skärbrädan i diskhon för rengöring.
Ett bra tips när det kommer till storlek är att ta hänsyn till din diskho. Det kan vara rätt praktiskt att kunna få ner någon ände/sida av skärbrädan i diskhon för rengöring.
Denna skärbrädan ska göras ur en massiv ekskiva som tidigare har agerat barskiva. Den är dåligt omhändertagen och det var längesen den användes. Väldigt enkla hemmaverktyg räcker gott och väl. Fogsvans och sandpapper. Man kan göra arbetet enklare med elverktyg men en skärbräda mår bra av lite manuellt, klassiskt handarbete.
Visa hela inläggetDet går att tillverka en egen skärbräda på flera sätt. När det kommer till de större typerna så kan man limma ihop valfria bitar av trä för att skapa läckra mönster. Efter ihoplimning återstår eventuellt kapande, hyvlande och slipande. Detta är ett bra sätt att använda upp skräpbitarna av olika träslag man har liggandes. Ett annat sätt att ta tillvara på liggande material och samtidigt få en snygg…
Visa hela inläggetNågra beslut behöver fattas innan man börjar. Det är viktigt att bestämma storlek. I detta projektet planeras två storlekar. En stor skärbräda om cirka 40-50 x 25-35cm, en redig bräda, och en lite mindre (samma material och tjocklek) cirka 15 x 25 cm. Den andra, lilla, är lite mer av en serveringsskärbräda. Bra skärbräda för frukt, ostar eller tillbehör men också liten nog att ställa fram på bord…
Visa hela inläggetTänk på att tvätta av skärbrädan noga innan användning och håll ett extra öga på den i början. Gör rent ofta men inte med för mycket värme eller diskmedel. I början av skärbrädans liv kommer den behöva extra mycket kärlek men ju mer tid den får i början desto mindre kommer den behöva sen.
Visa hela inläggetEftersom detta projektet använder sig av en skiva som agerade bord i sitt förra liv så fanns det flera skruvhål undertill. Om man inte är så noga med att kunna använda bägge sidorna så kan man enkelt fylla dessa och behandla. De går att fylla med lite trälim ihop blandat med fint sågspån eller om man hittar någon träbit som passar. Så länge det är mer trä än vad som behövs så går det alltid att sl…
Visa hela inläggetSkärbrädorna är helt klara och invigda. Vi blev mycket nöjda och positivt överraskade över hur bra serveringsbrickor de blir. Snygga, stabila och gästerna kan själva skära på en underbar skärbräda. Totalt behövdes/användes: Massiv ek, med mått efter era behag. Rasp/fil. Sandpapper, 120 & 180 grovhet. Livsmedelklassad träolja. Fogsvans eller liknande såg. Måttband eller tumstock.
Visa hela inlägget